tiistai 27. huhtikuuta 2010

Luonnonväreillä värjäystäSIPULIN KUORETTästä se alkaa... luonnonväreillä värjääminen!Ensimmäiseksi värjäyskokeilukseni valitsin sipulin kuoret. Pitkän keräämisen jälkeen olen sanut kasaan 45g sipulin pintakuoria. Liuotin kuoria vuorokauden kattilassa jossa oli 5 l vettä. Keitin sipulin kuoria 1h ja jätin kuoret liemeen. jonka jälkeen jäähdytin liemen. Lisäsin pestyt, märät lankavyyhdit kädenlämpöiseen liemeen.Lämpötilan nostin 40 asteeseen jonka jälkeen nostin langat pois liemestä ja lisäsin alunan ja viininkiven. Langat lasketaan takaisin liemeen kun puretteet on kunnolla sekoitettu liemeen. Ensimmäisen 5 minuutin ajan lankoja kannattaa liikutella kattilassa, silloin väri tarttuu lankoihin, joten tasaisen värin kannalta tämä on merkittävä vaihe. Nostin lämpötilan 80-90asteeseen ja värjäsin lankoja välillä liikuttaen 1h jonka jälkeen jätin langat liemeen jäähtymään.Jäähtyneet langat huuhdellaan huolella. Ensimmäiseen huuhteluveteen laitan hieman etikkaa. Langat voi pestä villanpesuaineella. Lankoja huuhdotaan kunnes väriä ei enään irtoa. olen laittanut ihan hieman huuhteluainetta viimeiseen huuhteluveteen jolloin langoista tulee pehmeämpiä.
Sipulin kuoret likoamassa.

Väriä irtosi hyvin jo ennen keittämistäkin.Langat laskettu väriliemeenSIPULIN KUORET :
50g Valkoista lankaa ( Novita Wool)
10 g alunaa

5 g viininkiveä

KRAPPI JA SIPULIN JÄLKIVÄRI (edellisestä ohjeesta)
2l vettä
20 g krappia paloina( liuotus 24h + keitto 40 min )
50 g valkoista lankaa
5 g viininkiveä
10 g alunaa


Liuotin krappia 1 vrk:n 2 litrassa nestettä ja keitin lientä 40 min. Lisäsin edellisestä ohjeesta jääneen väriliemen ja värjäsin edellisen ohjeen tapaan mutta värjäyslämpötila oli 70-75 astetta ( jos korkeampi krapista alkaa tulemaan keltaista vätiä)
2. JÄLKIVÄRI ( edellisen ohjeen väriliemellä)


Edellisen ohjeen väriliemi
50 g valkoista lankaa
3 g viininkiveä

5g alunaaVärjäys kuten edellä mutta tällä kertaa kokeilin pienemmillä puretusaine määrällä. väri tarttui hyvin lankoihin.


Tässä sipulin kuorella värjätyt langat: Edessä sipulinkuori, keskellä sipulin kuori+ krappi ja takana supulin kuori+krappi jälkiväri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti